Footbag / Hacky Sack

VN:F [1.5.0_759]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
August 17, 2009, Sorterad som roliga: Sporter


Footbag även kallat Hacky Sack är en urgammal sport från Nordamerika och Asien. Det sägs att indianstammar i Amerika hade spel som liknade dagens footbag. Idag är footbag väldigt populärt i USA, där det varit en fluga sedan 30 år tillbaka. Footbag spelas väldigt flitigt på raster på High Schools över hela USA.

FootbagSporten påminner om fotboll freestyle men istället för en fotboll använder man en liten bön- eller sandpåse som boll. Precis som i fotboll freestyle kickar man med fötter, knän, axlar, huvud och nacke utan att påsen landar på marken. Genom olika rörelser, kickar och “stalls” formar man olika trick. Man kan kicka själv eller i grupp mellan varandra.

Kicks:
- Inside kick: Kick med insidan av foten.
- Outside kick: Kick med utsidan av foten.
- Toe kick: Kick med tårna.

Stalls:
Ett stall är när footbagen stannar på en del av kroppen. Det används för att få mer kontroll av påsen eller för att förbereda för ett trick.
- Toe stall: Footbagen är kickad och fångad på tårna.
- Inside stall: Footbagen fångas på insidan av foten.
- Outside stall: Footbagen fångas på utsidan av foten.
- Clipper stall: Footbagen fångas som inside stall fast foten ska vara bakom benet man står på.

Footbag kräver mycket skicklighet och träning men när tricken väl sitter är det ett enkelt sätt att imponera på polarna med. Footbags finns i vissa butiker i Sverige men kan också enkelt tillverkas hemma. Den bör väga runt 50 gram och kan tillverkas av valfritt material som sedans fylls med ärtor, bönor eller sand.

Betygsätt artikeln


VN:F [1.5.0_759]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
Taggar: , ,
Sorterad som roliga: Sporter

Dela med andra

Alltidkul.se Alltidkul.se Alltidkul.se

Skriv en kommentar